Üdvözöljük Computerdoki.hu Blog oldalán !

Számítástechnikai bemutatóterem és szerviz nyílt Zalaegerszeg belvárosában!

2011. június 1., szerda

A Windows 7 a legbiztonságosabb

A Windows 7 a legbiztonságosabb


A közelmúltban jelentette meg a Microsoft, immáron a tízedik kiadásban, a Microsoft Security Intelligence Report-ot, ami 117 országban gyűjtött, igen részletes adatok alapján készített szoftver biztonsági elemzés. A SIRv10 közel 600 oldalas mega jelentés az első ilyen nagymennyiségű információ, amit a Microsoft a lehetséges fenyegetésekről közzétesz.

A korábbiaknál ötször több adatra alapuló, valóban alapos, a globális fenyegetéseket bemutató elemzés szerint a Microsoft Windows operációs rendszer család legbiztonságosabb tagja a Windows 7 64 bit.

sirv10

A jelentés szerint a Microsoft XP SP2 operációs rendszert futtató minden ezer számítógépre 19,3 fertőzött gép jut (Service Pack 3 gépeknél 15,9) a Malicious Software Removal Tool (MSRT) vizsgálatai szerint. Ugyanebben az időszakban ellenőrzött Windows 7 64 bites gépek esetében 2,5 fertőzött PC jut minden 1000 górcső alá vont számítógépre.

A Windows 7 32 bites kiadása kicsit sérülékenyebbnek tűnik, ezerből 3,8 gépen talált malware-t az MSRT. Azonban Windows 7 mindkét változata egy nagyságrenddel jobban ellenáll a fertőzéseknek, mind az XP vagy a nálunk nem oly elterjedt Vista. Megállapítható, hogy az újabb szoftver (újabb Service Pack) jobb védelmet is nyújt egyben.

A 64 bites operációs rendszerben a Kernel Patch Protection (KPP) eljárás óvja az operációs rendszer lelkét képező kernelt az ismeretlen módosításoktól, ezért jobb védelmet nyújt a 64 bites a 32 bites változatnál a malware programokkal szemben. Ez indokolja a 2,5 / 3,8 arányt.

A teljes SIRv10 jelentés letölthető: http://www.microsoft.com/security/sir/default.aspx

Az MSRT legfrissebb kiadása letölthető a Microsoft weboldaláról: Malicious Software Removal Tool